Oprindelse: Italien, Toscana
Type: Tør rødvin, 12,5 % vol.
Drue: Sangiovese, c. sauvignon, c. franc
Pris: 200-500kr.
Drikkes: til 2010+
Tignanello er en af de oprindelige supervine fra Toscana, der udelukkende er lavet på den 47 ha store vinmark, den er opkaldt efter, på et sydvestvendt, kalkholdigt, klippefyldt mergel- og kalkstensplateau, der er beplantet 350-400 meter over havets overflade på Antinoris ejendom Santa Cristina.
Tignanello var oprindeligt en Chianti Classico Riserva, der blev kaldt Vigneto Tignanello, men den blev først vinificeret som enkeltmarksvin i 1970, da den endnu indeholdt de traditionelle, toscanske, grønne druer canaiolo bianco, trebbiano og malvasia. Fra 1975-årgangen blev de grønne druer fuldstændig fjernet.
1985'eren - formodentlig den bedste årgang indtil nu af Tignanello - havde, da den blev smagt i november 2006, en smuk, urtelignende næse. Den var perfekt modnet og er en rigtig dejlig vin, der er lavet med et meget lettere touch end dens Antinori-slægtning Solaia. Tim Atkin MW synes, at cabernet-personligheden er blevet mere iøjnefaldende med alderen. »Tignanello er meget toscansk,« kommenterede Albiera Antinori, »aromaerne i 1985'eren er så typiske for sangiovese af en vis alder.« Albiera anslår, at Tignanellos optimale alder er mellem 10 og 15 år. SG
--