Alkoholprocent
Alkoholindhold i øl kan defineres som den del af øllets vægt alkoholen udgør (vægtprocent), eller som den del af øllets volumen alkoholen udgør (volumenprocent).
Tidligere angav man vægtprocent for øl, men i dag er volumenprocent indført via et EU-direktiv.
En øls alkoholprocent kan udregnes på baggrund af indbrygningsprocenten og forgæringsgraden.
Vægtprocent
Tidligere angav man, af praktisk årsager, øls alkoholindhold i vægtprocent, man udregnede nemlig alkoholprocenten på grundlag af et brygs forgæringsgrad, der blev målt ved hjælp af flydevægte.
I vore dage angives øls alkoholprocent, ifølge EU-direktiv, i volumenprocent.
Volumenprocent
Volumeprocenten angiver hvor meget rumfanget af ren alkolhol er i procent af den alkoholholdige væskes samlede rumfang.
Eftersom alkohols vægtfylde er en del lavere end vands vil volumenprocenten for en øl være væsentligt højere end den tidligere benyttede vægtprocent.
F.eks. indeholder en almindelig dansk pilsner (330 ml) med en volumenprocent på 4,6 %
((4,6 / 100)) X 330 ml) = 15,18 ml ren alkohol, men da alkohols vægtfylde kun er 0,789, indeholder denne øl kun (15,18 X 0,789 ) = 11,98 g ren alkohol, hvilket er ensbetydende med at denne øls vægtprocent er ((11,98 / 330) X 100) = 3,63 %
En øls volumenprocent er med andre ord (4,6 / 3,63) = 1,27 gange større end dens vægtprocent.
Internationalt betegnes volumenprocent 'ABV' (Alcohol By Volume) - og man kan stadig finde angivelser i vægtprocent 'ABW' (Alcohol By Weight) uden for EU.
✅ Her er drikkeABC.dk med nemme opskrifter til din
bar, - prøv selv Drinks, Spiritus, Kolde drikke, Varme drikke, Vin Quiz, Bowle/punch, Snacks, Drikkeviser, Alkohol test, Tøm barskabet
Få succes som bartender
med drikkeABC.dk. Vi hjælper dig med de bedste opskrifter.
----------- ooo OÔO ooo -----------