Bryggeri: Carlsberg Bryggerierne, Valby
Brygget for første gang: 2003
Type: Stout **
Alkohol: 6.8%
Flaskestørrelse: 70 cl.
Forhandles af: Carlsberg
Pris ca: 50 kr.
"Stor stout med rigtig meget at byde på. Den er brygget med store mængderValrohna chokolade af Criollo kakaobønner, og det kan meget tydeligt både duftes og smages. Et tvist af lakrids og en begrænset humlebitterhed fuldender billedet."
Criollo Stout er en af de nye øl i Carlsbergs Semper Ardens-serie. Næsen er meget kompleks pga. forskellige malttyper, og så er øllen "krydret" med chokolade lavet af criollokakaobønner.
God til kraftig mad med tørrede og røgede ingredienser.
Hugget i granit:
Semper Ardens står der hugget i granit over hoveddøren ind til Carlsbergs gamle laboratorium en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder altid brændende og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg, i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer, har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden.
Criollo Stout er den seneste øl i række af Semper Ardens bryg, der nu er tilgængelige på udvalgte steder.
Brygmesteren:
Torsten Steenholt er cand. pharm. og udviklingschef med ansvar for nye produkter. Han var medstifter af projekt Semper Ardens, der startede i 1999 med håndbrygning af specialøl.
Jeg hentede inspirationen til denne øltype under et studieophold i London, hvor jeg for første gang mødte det britiske stout øl. I år 2000 udviklede vi på Carlsberg for første gang Criollo Stout med chokolade fra de ædle Criollo kakaobønner. Vi har siden forbedret opskriften og anvendt mere mørk, fransk chokolade sammen med den komplekse maltrecept, der bl.a. indeholder chokolade-, karamel-, rug- og hvedemalt. Disse malttyper bidrager hver med deres eget særpræg, der gør smagen til en skøn og fuldendt nydelse.
Udseende:
Den ufiltrede Criollo Stout er brygget på 6 forskellige malte og store mængder mørk Valrhona chokolade af højeste kvalitet. Der er desuden anvendt en smule engelsk lakrids og en fin aromahumle. I øllets duft blander komplekse aromaer fra de ædle Criollo kakaobønner sig med indtryk af rugbrød, lakrids, ristet kaffe, vanille og malt. Den bør nydes kælderkølig ved ca. 8-10 grader.
Smag:
Smagen af Criollo Stout er fyldig og tør, mens eftersmagen er karakterfuld med krydrede, let bitre smagselementer.
Mad:
Criollo Stout er kendetegnet ved sine krydrede og let bitre smagselementer. Det gør den velegnet til vildtretter. Men anbefalingen er også mørkt kød (braiseret skank, tykkam eller kalvetunge) i hovedrollen gerne med rodfrugter rå eller braiserede. Og så er den fortrinlig til visse typer af fisk, fordi saltet i øllen matchen fisken perfekt: Porcheret torsk, østerspande og en sauce på basis af torskefumet og Criollo Stout rundet af med smør.
Den mørke øl passer også fortrinligt som ingrediens til det søde køkken, hvor sorte råvarer som kaffe, svesker, chokolade og lignende spiller en fremtrædende rolle. God appetit!
Semper Ardens Criollo Stout har en fyldig og tør smag med let bitre og krydrede smagselementer. Øllet har en gennemgående sødmefuld tone, og eftersmagen er karakterfuld. En mørk øl, der næsten er sort på grund af den mørke chokolademalt. Semper Ardens Criollo Stout lokker med en duft af ristet kaffe, vanilie, lakrids, rugbrød og malt.
Semper Ardens Criollo Stout udmærker sig med sine krydrede og bitre smagstræk til de søde og salte retter, men den er alsidig og velvalgt til bla. ørred, vildtretter, krydrede retter fra fx Mexico, kødretter med oksekød, kalkun, svin og kalv, fjerkræ, bitre chokolade-desserter, krydrede kager og mørk chokolade. Nydes til mørkt kød og vildt, gerne med rodfrugter som tilbehør. Fortrinlig til fisk og skaldyr. Tilsætningen af chokolade gør den ydermere til en nydelse sammen med desserter, der indeholder chokolade eller kaffe.