Logo

Semper Ardens Winter Rye

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bryggeri: Carlsberg Bryggerierne, Valby
Brygget for første gang: 2003
Type: Rye
Alkohol: 6.5%
Flaskestørrelse: 70 cl.
Forhandles af: Carlsberg
Pris ca:

 

Hugget i granit: "Semper Ardens" står der hugget i granit over hoveddøren indtil Carlsberg gamle laboratorium – en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder ”altid brændende” og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden: Der vil blive brygget en serie helt unikke øl. Winter Rye er en af de første i rækken, som nu er tilgængelig udvalgte steder.

Winter Rye er en variant i Semper Ardens Serien, der repræsenter det ypperste indenfor ølbrygning. Med sin kobberagtige farve, duften af rug og citrus og sin fyldige smag, er den værdig til at indtage sin plads i Semper Ardens Serien.

Brygmesteren:
Winter Rye smagsoplevelsen i serien af Semper Ardens er skabt af Jens Eiken, cand. pharm. og udviklingschef på Carlsberg. Hans daglige arbejde består i at skabe nye produkter og processer, og det var i den forbindelse, at idéen og en rugøl opstod.
”Inspirationen kom fra danskernes smag for brødprodukter. Rug er en af grundstenene i det danske måltid, og kornsorter er samtidig en naturlig råvare i Danmark. Rugøl er mærkeligt nok ikke særlig udbredt hverken herhjemme eller globalt. Så hvorfor ikke tage udfordringen op og sammensætte en øl, der kan sætte nye standarder på det danske ølmarked?
Navnet refererer til, at øllet er brygget på malt af vinterrug. De forskellige rugmalte, bidrager til det cremede skum, øllets tørhed og en calvadosagtig aroma med spor af æble og karamel”.

Udseende:
Winter Rye er en let uklar, kobberfarvet rugøl brygget på tre forskellige slags rugmalte, lys pilsnermalt og lidt brygsirup. Farven er mørk, dyb og intens med et cremet skum som prikken over i’et.

Smag:
Winter Ryes karakteristiske duft løftes af et frisk citrusstrejf fra Cascarde humlen, der dyrkes i Yakima-området i det nordlige USA. Duften indeholder også spor af æble, blomme, figen og karamel, der underbygges af den fine aromahumle.
Smagen af Winter Rye er også i særklasse – fyldig og tør med let brændte smagsnuancer, der rummer både elementer af æble og karamel. Eftersmagen er let blomsteragtig og kan i sin sammensætning minde lidt om Calvados.

Mad:
Øllets karakteristiske kornaromaer betyder, at Winter Rye med fordel kan serveres til indonesisk ristaffel, wokmad og andre retter med ris eller majs. De mørke og let brændte smagsnuancer gør det ligeledes velegnet til oksesteg, udskæringer af svin (f.eks. nakkekoteletter) samt vildt, serveret med rodfrugter. Som en af de få øl passer Winter Rye perfekt til hvidskimmeloste som Camembert og Brie, og rugøllen kan ligeledes skænkes til kødretter fra det store kolde bord, som f.eks. lun leverpostej eller andesteg.

 
Winter Rye er en rank, forfriskende, sprød øl med en delikat bitterhed i efter-smagen. Citrus (fra Cascade humlen), rug, æble og krydret blomsterduft.
Winter Rye er med sin delikate sødme og gode humleafslutning en ualmindelig god madøl. Prøv den til klassisk smørrebrød, det store kolde bord, oksesteg, koteletter eller vildt. På fiskesiden er Winter Rye lækker til røget makrel, koldrøget laks og som afslutter kan den med stort held drikkes til hvidskimmeloste som brie og camembert.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.363 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1221013-05-2018 14:14:18 Per Weber
Carlsbergs Winter Rye øl er desværre ophørt med at blive produceret, der var for få ud over mig som drak den. Men Saaz Blonde laver de jo heldigvis stadigvæk. Og så er Jacobsens Christmas Ale med den røde etiket absolut værd at drikke, og den anden juleøl fra Carlsberg på 75 cl, der bare hedder Christmas, den er også god. For mig er det en Julebock! Men Carlsberg har det svært i dag, men de har dog været så smarte, at de selv står for importen at mange af de udenlandske øl, der sælges i Danmark, og det tjener de så fedt på, for prisen på belgisk øl i DK er meget høj. Derfor henter vi også vores forbrug af godt belgisk øl i enten Holland eller Belgien, når vi alligevel er der nogen gange om året i erhvervsmæssig henseende. En Tripel Karmelit, eller en tripel La Trappe, eller øl fra bryggeriet De Halve Maan i Brygge, hvor man kan få en Zoot blond eller Zoot double, eller bryggeriet quadrouble, se det er kræs for ølelskere.
1124127-11-2016 14:37:32 Per Weber
Winter rug er en dejlig smagfuld øl. Jeg drikker kun 2 Carlsberg øl, nemlig Winter Rye og Jacobsen Sass Blonde. De er begge to fremagende øl, der smager godt og som har en vis styrke. Resten af Carlsbergs produktion er ikke værd at beskæftige sig med. Ellers drikker jeg næsten kun belgisk øl, for smagens skyld. Jeg kan godt lide øl med en god alkoholmængde, og derfor også lavet på en god del ekstra malt, de to ting hænger jo sammen. En belgisk quadrouple øl er toppen af god ølnydelse.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her