Logo

Bas-Rhin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Det nordligste af de to departementer i Alsace. Vinene herfra er normalt ikke så spændende som vinene fra naboen mod syd, Haut-Rhin.


Alsace er af mange årsager et rigtigt interessant område. For det første producerer man her nogle rigtig gode vine, der stadig kan fås til en rimelig penge. Og for det andet er Alsace et af de vinområder, der ligger tættest på Danmark. Af de franske områder er det det tætteste på Danmark - ca. 850 km fra den dansk-tyske grænse.
Alsace bliver da også hyppigt besøgt af mange danskere – enten som decideret feriemål eller som overnatningssted på vej mod sydligere feriemål.
Alsace er på mange måder et anderledes fransk vindistrikt. Mange (også franskmænd) vil endda hævde, at det ikke er rigtigt fransk. Placeringen tæt på Rhinen og med bjergkæderne Vogeserne på den franske side og Schwartzwald på den tyske side har historisk betydet, at Alsace har levet en omtumlet tilværelse mellem fransk og tysk tilhørsforhold. Det tyske islæt har dog betydet at langt de fleste indbyggere i Alsace taler et udmærket tysk og derfor er langt nemmere at kommunikere med for os danskere end mange andre franskmænd.
På de næste sider om Alsace kan du bl.a. læse om klassifikationen i Alsace, druetyper, gode restauranter og hoteller samt finde en oversigt over nogle af de mange vinfirmaer, der forhandler Alsacevin i Danmark.
Druetyper
I modsætning til de øvrige franske appellationer skriver man i Alsace druens navn som overskrift på etiketten og ikke slotsnavn eller domæne. Det er således nemt at se, hvad indholdet i flasken er lavet af. Det er muligvis den tyske indflydelse, der gør sig gældende her, da man også i Tyskland nævner druens navn på etiketten.
Der produceres først og fremmest hvidvin i Alsace. De 4 traditionelle (ædle) druer er Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris (Tokaj) og Muscat. Der ud over produceres der hvidvin på Pinot Blanc, Sylvaner og Auxerrois. Den smule rødvin, der produceres i Alsace, er altsammen lavet på Pinot Noir. Disse 8 druetyper er de eneste godkendte i klassifikationssystemet:
RIESLING, er tør, stilfuld og har en delikat frugtsmag. Dens udsøgte bouquet har nuancer, der undertiden er miniral- og blomsteragtige. Denne særlige, gastronomiske vin er umålelig i selskab med fisk, skaldyr, lys kød og naturligvis – egnsretten choucroute (surkål).
GEWÜRZTRAMINER, har krop og en stærk duft af frugt, blomster eller krydderier. Den er kraftig, forførende og til tider lettere sødlig. Vinen er perfekt som aperitif eller i følgeskab med eksotiske retter, stærke oste og desserter.
Tokaj PINOT GRIS har en karakteristisk overdådighed og smag. Den er kraftig, rund og har en lang eftersmag. Dens sammensatte aromaer af underskov virker undertiden letrøgede. Den passer utrolig godt til foie gras (ande- eller gåselever), vildt, lyst kød, steg og indmad.
MUSCAT D’ALSACE har en enestående blød frugtsmag og adskiller sig på grund af sin tørhed fra de søde Muscatvine fra Sydfrankrig. Den giver én en skøn fornemmelse af at spise friske vindruer og kan med held serveres som aperitif, ved receptioner og til asparges.
SYLVANER er bemærkelsesværdig frisk, let og har en diskret frugtsmag. Vinen er behagelig og læskende og kan med held serveres til skaldyr, fisk og en let frokost.
PINOT BLANC, er blød og velsmagende. Den forener friskhed og smidighed og besidder således alle Alsacevinenes karaktertræk. Den passer til de fleste madretter: skaldyr, buffet campagnard (landbuffet), m.m.
PINOT NOIR er den eneste druesort, som i Alsace bruges til at fremstille rød- og rosévine. Dens smag minder om kirsebær, og vinen kommer bedst til sin ret i selskab med rødt kød, vildt, charcuteri samt gedeost eller den lokale Munsterost.
Klassifikation
Alsace er et AC område (Appellation Controlee) og AC bruges normalt i sammenhæng med de 8 drutyper, der er tlladt i Alsace. Man har desuden en Vin d’Alsace Edelzwicker AC, der anvendes til vine, hvor mere end én druetype indgår.
Alsace Grand Cru AC er en højere klassifikation, der er tildelt 50 områder (vinmarker) i Alsace. Der har været meget diskussion om denne Grand Cru klassifikation, da den i sig selv ikke er en garanti for at vinen er bedre. Man er nødt til også at kende domænet (vinproducenten) for at være sikker på at kvaliteten er bedre. De fleste af Grand Cru markerne ligger i den sydlige del af Alsace.
Vendange Tardive og Selection de Grains Nobles er begge søde vine fra sent høstede druer. Selection de Grains Nobles er den fineste af de to og her skal druerne have været angrebet af botrytis eller ædel råddenskab for at kunne blive klassificeret (ligesom i Sauternes).
Cremant d’Alsace er klassifikationen for de mousserende vine – typisk lavet på Pinot Blanc, men også på Pinot Gris, Pinot Noir eller Riesling. Er cremant’en rosé er den fremstillet på Pinot Noir.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.692 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?


Effektiv reklame - klik her