Logo

Lepanto Brandy by Jerez Pedro Ximenez

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
Spansk Lepanto på hver sit fad. "Brandy de Xerez" er fællesbetegnelsen for den klassiske spanske brandy fra Andalusien. Lige fra den søde, pri­mitivt klistrede, vi har blandet i utallige Lumumba­ drinks, til de fornemt mørkebrunt fadlagrede solera gran reserva-udgaver serveret i store cognac-bow­    ler. I sine bedste kvaliteter altid den iberiske halvøs udfordring til franske cognac som avec.
Men spansk brandy lider under whiskys dominans, selv på hjemmebane i Barcelonas, Madrids og Sevillas traditionsrige cafe- og
barliv. For to år siden tog firmaet Sanchez Romate handsken op og lancerede single malt-efterligningen "Uno-e-mil". Og nu har den store sherry-koncern Gonzalez Byass videreudviklet deres luksus-brandy "Le panto" i to særudgaver som pendant til de skotske whisky-destilleriers differentiering ved lagring på forskellige fadtyper.
"Lepanto" er i sit udgangspunkt en af de bedste solera gran reservas, der fås inden for spansk brandy.
Især den foretrukne, hvis man ikke er til de alt for mørke og voldsomt "træede" udgaver, som f.eks. "Gran Duche D'Alba".
De to nye er både af den fornemste klasse solera gran reserva - og tappet på Lepanto's klassisk smukke, firskårne karaffel. Men de adskiller sig i udgangspunktet ved at være lagret godt 15 år på hver sin type sherryfad.
For den første "Lepanto OV" står forkor­telsen for Oloroso Viejo. Dvs. den er lagret på fade, der tidligere har været brugt til at  omslutte de fine, gamle mørke og valnøddesmagende oloroso-sherrys, mens de udviklede sig i solera-systemet. Mens "Lepanto" har en fin sød tand, er "OV"­ udgaven slankere. Den dufter af nødder, spinkel rosin og et strejf af nougat. I begyndelsen smager den som en tawny port af høj alder, men udvikler så langsomt nuancer af fin anejo rum fra Ven­ezuela eller Guatemala. Afrundingen giver samtidig mindelser om at nyde en rigtig årgangs Armagnac på Baco-druen. Den er atypisk i sin skmke tørhed, men raffineret, fordi den undgår det klassiske pudder­sukker-præg. I afslutningen står en vidunderlig udtrukket og langvarig smag af netop fornem Oloroso og fadvaniljer.
For den anden "Lepanto P.X." angiver bogstaverne Pedro Ximenez.
Det er såvel navnet på druen som på den søde, tyktflydende sherry, der henter sin koncentration fra druetørring i solen. Pedro Ximenez­vinen bruges mest til blanding af de søde creamsherry-typer, men den sælges også individuelt som udpræget dessert-sherry. På den bag­grund forventer man, at Lepanto lagret på P.X.-fade får udtalt præg her­fra. Det er ikke tilfældet. Den er overraskende tør i sin smag og savner faktisk lidt af de dadel/figen nuancer, der karakteriserer klassisk P.X.­sherry. Prisen for de særlige Lepanto-udgaver er ca. 550 kr.
 
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.204 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her