Logo

T & R Theakston Ltd- Bryggeri

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
The Brewery
Masham, Ripon
North Yorkshire HG4 4YD
England
Tlf. +44
Fax +44
Web

Historie om T & R Theakston - Hvor kommer din øl fra
Den hyggelige markedsby Masham – udtales ’Massam’ med et stumt ’h’ – ligger i North Yorkshire ved indgangen til Yorkshire Dales. Det sociale og økonomiske centrum for de utallige små og mellemstore landsbyer der ligger i Mashamshire, i det østlige af Wensleydale dalen (hjem for Wallace & Gromit’s fortrukne ostehapser).

Masham – hvilken forresten er vidunderlige og værd at besøge hvis du er I området – er specielt kendt for to ting: får og Theakston øl. Byen begyndende rigdom var baseret på uld, og der afholdes stadig et årligt fåremarked ved udgangen af september. Legenden fortæller at mange mænd har fundet deres brud på fåremarkedet – og ikke alle sagde ’mæh’. Så er det godt med geografiundrvisning – nu til historien.

Øl med en fejlfri herkomst
Der er stor diskussion omkring kilden til navnet “Theakston” – hvadenten der er Norse eller Saxon, er fakta at det er 100% Yorkshire.
Byen som blev til Theakston (omkring 6 mil fra familiebryggeriet) blev omtalt i Doomsday Book i 1086, med et eksisterede faktisk længde før da. Vi springer hurtigt 500 år frem hvor Sir Richard Thekeston bliver tildelt et våbenskjold i februar 1587. Så langt så godt – ’Men hvad med øllet?’, tænker du.

Ok, det tog omkring 350 år før et medlem af familien besluttede at landbrug var okay – så længde du kunne lige at stå tidligt op og være sammen med dyr – men øl var bedre. Året var 1827, og en Robert Theakston genoplivede ’Black Bull In and Brewhouse’ i Masham.

Efter hans død I 1875, blev Roberts søn Thomas den drivende kraft I virksomheden. Det moderne bryggeri i Paradise Fields, som åbnede samme år, var hans værk. Virksomheden fortsatte med at vokse, og rygtet om kvalitetsøl spredte sig hurtigt omkring. I 1919 opkøbte virksomheden en lokal konkurrent – ’Lightfoot Brewery’ – lokale sagn siger at det hovedsageligt blev gjort for at opnå retten til deres fremragende crickethold. Udviklingen fortsatte. I 1935 overtog Theakston 4 pubber fra en lokal konkurrent. Aktiviteten eksploderede, og virksomheden fortsatte med at vokse gennem 60’erne, 70’erne og 80’erne. Men en urolig tid ventede.

Jagten på ændring accellererer
I 1970 opstod ‘Campaign for Real Ale’ (CAMRA) – måske det meste succesfulde forbrugerorganisation der nogensinde har eksisteret i England – og dermed en fornyet interesse for fadøl. Dette var gode år for Theakston, men i 1973 kom T&R Theakston i et dilemma: efterspørgslen er bryggeriets øl var større end nogensinde og stadig stigende, men der var ikke mere plads i Masham for yderligere udvidelser af bryggeriet.

Familien besluttede at flytte produktionen ved at købe det regeringskontrollerede bryggeri i Carliste for £114.000 ved en af de første privatiseringer. Fra den dag, er Theakston øl altid blevet brygget 2 steder – først Carlisle, så Workington og nu Newcastle Upon Tyne – men altid i Masham og altid med omsorg og pligttroskab som du kan forvente fra Theakston.

I 1984, da den stigende efterspørgsel fortsatte, blev forskellige muligheder omkring virksomhedens ekspansion overvejet. Familien var splittet om det bedste løsning, og resultatet blev at kontrollen overgik til en bryggeri i Lancashire, Matthew Brown plc. Omkring 3 år senere, i tråd med konsolideringsbølgen, blev Matthew Brown plc selv overtaget af Scottish & Newcastle (nu Scottish Courage Ltd.). T&R Theakston endte dermed op med at være en del af Englands største bryggerivirksomhed.

Chock & rædsel! Ukendt virksomhed overtager berømt bryggeri
Indenfor tjenesteydelser, f.eks. telefoni, er fusioner og opkøb normen idag. Men i midten af 1980’erne hvor dette overgik en kendt uafhængig var man nødt til at rejse en diskussion.
Dette var tilfældet med Theakston og Matthew Brown I 1984, og Scottish & Newcastle (senere Scottish Courage) I 1987.

Men, bortset fra 3 år med Matthew Brown, var partnerskabet med Scottish Courage faktisk en hjælp til at Theakstons success fortsatte i løbet af et årti med dramatiske ændringer og omvæltninger skabt af ’Beer Orders’ – en del af regeringens lovgivning introduceret i 1987, hvor Theakston var i stand til at vokse og blomstre gennem et nationalt netværk af Scottish Courage virksomheder. Ifølge Michael Theakston, en direktør i virksomheden, drager Theakston stor fordel af sin tilknytnint til Scottish & Newcastle. Det har været muligt at vinde markedsandele og gennemtrængning, hvilket uden deres støtte, ville have været umulig at gennemføre. Før Scottish & Newcastle overtog virksomheden ville folk måske have hørt om Theakston, nu har de også smagt deres øl!

Theakston forsætter med at udvikle nye mærker og har for nyligt lanceret en ny øl, Theakston Cool Cask. Skabt til at blive serveret en lille smule koldere, er Theakston Cool Cask en moderne ægte øl. Theakston Cool kan også købes på flaske.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.698 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her