Logo

Jameson 18 års Master Selection

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
Nu viser irerne, hvad de magter. Whiskey fra Irlands grønne ø var engang verdensdominerende som en integreret del af Det britiske Imperium. Men så blev dens position knockout' et af verdensbegivenheder tidligt i 1900-tallet. Først uaf­hængighedskrigen med Storbritannien, hvor produktionen lå under­drejet. Så forbudstiden i 20' ernes USA, der havde været det store marked. I 30' erne tog skotsk whisky over, mens irske destillatører lå mere eller mindre i koma.
Nu er der atter kommet styr på sagerne. Old Bushmill i nord pro­ducerer fornem single malt i flere udgaver fra verdens ældste destil­leri. Og ved Cork i syd fremstiller Irish Destillers en serie af whiskeys med Jameson og Middleton som spydspidser.
Jameson er i dag flagskibet på irsk whiskey på verdensplan, ikke mindst
efter at det store Pernod-Ricard opkøbte den irske producent i 90'erne og effektivt lancerede deres mærker i kon­cernens distributionssystem. Og nu er Jameson så kommet i en 18 år gammel Master Selection-udgave, der viser, hvorfor irsk whiskey kan være en himmerigsmundfuld.
Mens det tørverøgede i større eller mindre målestok er karakteristisk for skotsk whisky, bruger irerne ikke tørve-brændsel til at varme kornet og standse spi­ringsprocessen. Samtidig destilleres irsk whiskey over tre omgange og der er tradition for at mixe mellem fortsat destillering i kolonner og portionsdestillation i såkaldte pot-stills. Det medvirker til at give den irske whiskey sit bløde, runde særkende.
"Jameson 18 års Master Selection" er blandet af tre whiskeys, der alle har lagret over 18 år på fade med smag fra den tidligere lagring af spansk oloroso-sherry. Farven er gylden, duften har hon­ningsødme med diskret vanilje fra amerikansk egefad. Der er et frisk bid i smagen efterfulgt af bløde kornnoter med toffee/karamel finish. Det er en lækker, klassisk irsk blend, måske ikke med et overflod af nuancer, men meget fuldstændig stilren.
En sådan herlighed er ikke billig. 700 kr. er prisen for en flaske Jameson, når det skal være fejlfrit.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.631 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her