Logo

Macallans 1841 Replica Malt Whisky

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede

Skotsk fra gamle dage. Det er uvist, om Søren Kierkegaard og H. C. Andersen har drukket whisky. I så fald har det været sjældent, for den skotske nationaldrik kom i midten af 1800-tallet kun sporadisk uden for Storbritanniens grænser.

Men nu er det muligt at få et indtryk af, hvordan den smagte. Et af

Skotlands bedste destillerier, Macallans i Spey­ distriktet, har lavet et spændende eksperi­  ment. Destilleriet havde nogle gamle mundblæste flasker af 1841-årgangen liggen­de, som de åbnede for chef-blenderen Bob Dalgarno og hans medarbejdere. Og så bad de holdet om at lave en portion som en tro kopi af den godt 160 år gamle whisky.

Macallan destilleriet er fra 1823, netop på det tidspunkt hvor den skotske whisky-destil­lation bliver statsreguleret for at gøre op med århundreders ulovlig brænding. Men selv 18 år senere var whisky-produktion ogforbrug på et primitivt stade.

Således var det nyt at sælge whisky på flaske. Normalt blev den forhandlet på større stentøjsflasker, lerkrukker eller fade.

Den oprindelige 1841­ udgave var skabt på Skot­lands gode byg og menes at have fadlagret 6-10 år og dengang producerede Macallan som mellemstort skotsk destilleri ca. 40.000 flasker på årsbasis.

Det var imidlertid en større opgave at genskabe kopien af den gamle whisky. For selvom spiritus i modsætning til vin bevarer sin ori­ginale smag og tilstand, hvis den opbevares i tæt lukkede flasker gemt mørkt og køligt, så består den af så mange enkeltkomponenter, der skal identificeres i farve, duft og smag. Intense smageanalyser­i alt mere end 1000 - skulle der til, før Macallans team havde mate­riale nok til at genskabe efterligningen. Det er blevet til "Macallans 1841 Replica Malt Whisky" på 41,7% i en begrænset produktion på en kopi af de gamle smukke, lidt sammensunkne mundblæste fla­sker. Danmark får allokeret 300 af dem, så prisen er den nette af 1200 kr. pr. stk.!

Er det så noget eller er det ren nostalgi? Det er først og fremmest overraskende anderledes med præg af gammeldags produktion. Lidt ældet og blidt udtryk i duft og smag uden moderne whiskys friske aggressivitet. Duften er diskret mandarin og fin tørv. Men midtvejs i smagen åbner 1841-kopien sig med et væld af nuancer: honning­sødme, let urt, valnød, vanille- og toffee-noter.

 

Facebook
Opret din egen Drinksbog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.657 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken cocktail kan du bedst lide?