Logo

Albani - Bryggeri

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bryggerigruppen A/S
Tværgade 2
5000 Odense C
Danmark
Tlf. +45 6548 7500
Fax. +45 6591 3200

Kontakt: contact@royalunibrew.com

Besøg også www.albani.dk

Odenses gamle bryggeri, som i 2000 indgik i Bryggerigruppen. Producerer en stribe øl, som i disse år bliver hastigt færre.

Historie om Albani Bryggerierne
Albanis historie begynder i 1859. I de år begyndte flere og flere grossister at importere udenlandsk øl, og interessen for specielt bayersk øl steg. Langsomt, men sikkert skete der et skift i danskernes foretrukne ølsmag - fra at have drukket det almindelige husholdnings- og hvidtøl begyndte man nu at foretrække bayersk øl. På den baggrund fostrede apoteker, cand.pharm. Gustav Lotze (1825-93) ideen om et egentligt bayersk ølbryggeri i Odense, men det skulle blive hans studiekammerat, cand.pharm. Theodor Schiøtz (1821-1900), der i 1859 førte ideen ud i livet.

Da Albani blev grundlagt i 1859, var bryggeriet en af de første industrivirksomheder i Odense. Samtidig blev Albani den første virksomhed i Odense, der blev omdannet til aktieselskab - det skete i 1868.

Bryggeriet blev opført som et fritliggende og æstetisk veludført industribyggeri i røde mursten, i rundbuestil og med takkede gavle. Albani Bryggeriet fik en perfekt beliggenhed uden for byen med masser af plads. Siden har byen dog omringet bryggeriet, der i dag ligger i centrum af Odense.

Delikat og stærk. Prøv den!
Odenses bysbarn og æresborger, hele Danmarks digter, H.C. Andersen, var stor tilhænger af øllet fra Albani. I et brev, han skrev under et af sine mange ophold i Odense, lyder det om øllet fra Albani: "Jeg kan ikke rose denne øl højt nok. Den er forfriskende, delikat og stærk. Prøv den!"

Det var der mange, der gjorde, for Albani voksede hastigt, og allerede i 1874 blev den første større udvidelse foretaget. I 1891 kom den første flaskeøl og dermed behovet for mekaniserede aftapningsanlæg. Det førte til en kraftig udvidelse op imod år 1900.

Opkøb
Ved århundredeskiftet var de etablerede købstadsbryggerier rundt om i Danmark godt i gang med at opkøbe de mindre landbryggerier, og efterhånden blev bryggeridriften kraftigt koncentreret. Det var også tilfældet på Fyn, hvor en række bryggerier blev en del af Albani Bryggerierne A/S:

1905: Slotsbryggeriet i Odense
1913: Bryggeriet Sydfyn i Faaborg
1923: Bogense Bryggeri
1934: Bryggeriet Odense

Og lidt senere:
1968: Svendborg Bryghus
1972: Bryggeriet Carlsminde

Også uden for Fyn har Albani foretaget opkøb - første gang i 1956, da man overtog Sønderborg Bryghus, og senere, i 1986, Bryggeriet Slotsmøllen i Kolding. I 1996 blev Mineralvandsfabrikken Baldur i Esbjerg erhvervet, og sluttelig blev Maribo Bryghus overtaget i 1997. Maribo Bryghus er det eneste af de opkøbte bryggerier, der stadig producerer øl og vand.

Albani i dag
I de sidste 10 år er der foretaget betydelige investeringer i moderniseringen af de tekniske faciliteter med store, moderne, såkaldte cylindroniske gær- og lagertanke, og senest en fleksibel øltappekolonne, der kan tappe såvel retur- som engangsflasker og dåser. Øltappekolonnen har også tilknyttet et pakkeanlæg, der sætter bryggeriet i stand til at levere produkter i mange forskellige forpakninger.

I dag er Albani Bryggerierne som beskæftiger omkring 200 medarbejdere med i Bryggerigruppen A/S, Danmarks næststørste bryggerikoncern, der består af 7 bryggerier med hver deres styrke og særpræg. De fem er danske: Albani Bryggerierne, Ceres Bryggerierne, Faxe Bryggeri, Maribo Bryghus og Thor Bryggerierne. De resterende to bryggerier er de litauiske bryggerier Tauras og Kalnapilis.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.307 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her