Logo

Bredsten Årgangsøl 2004

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Bryggeri: Bryggeriet S.C. Fuglsang
Brygget for første gang: 2004
Type: Pilsner
Alkohol: 7.6%
Flaskestørrelse: 33 cl.
Forhandles af:
Pris ca:

Årgangsøl produceres specielt med karakter efter netop den lokalhistoriske beretning der er angivet på etiketten.
Ravning området har været beboet de sidste 8000 år. Stenalderfamilien lavede deres redskaber til jagt og fiskeri. Omkring år 0, sendte den romerske kejser nogle veluddannede legionærer mod nord for at "spionere" de nordiske barbarer, én forblev i Bredstenlund. I Vikingetiden fik området navn og var "pusteplads" efter passage af Ravningbroen og skråningerne på kanten af morænefladen. Dagens landsbygade er muligvis en del af en sydgående vej fra Viborg.

Efterkommere af 1600 tallets bønder er nogle af de første der bliver selvejere ved bondefrigørelsen i 1788. Stjerneudskiftningerne er stadig synlige i det kuperede landskab. Landsbyen Ravning er betegnet i Vejle Amts redegørelse som bevaringsværdig landsby og naturmiljø. Siden 1750´erne har Ravning haft et bylaug. Det er dette bylaug, bestående af 16 bøndergårde, der i 1863 beslutter at opføre en fælles smedie.

Etableringsomkostningerne blev fordelt efter tønder hartkorn. Grunden på 264 m2 blev købt ad to omgange frastykket matr. 14a Jens Eriksens gård, denne gårds andel, værdiansat til 18 kroner 80 øre. Andele androg ca. 5 kr. pr. tdr. Hartkorn.

Smedien blev opført af 12000 brændte mursten, og det færdige smedie kom til at stå i 393,96 kr. Med i byggeprisen var indretningen med esse, 1 amboltstok og 3 alen filebænk af planker. Oprindeligt blev smedien opført i et plan med beboelse i nordlige ende, hvorpå et køkken/vaskehus med halvtag blev påbygget i gavlens halvdel. Den anden halvdel ud mod vejen blev opført et trævognsport for byen brandsprøjte. Smedien med beboelse optog det halve af grundarealet, hvorfor folk blev betjent ude på vejen, skulle heste skoes blev de bundet til en ring i muren, tilsvarende bindingsmuligheder findes i baggården, hvor også gløderørsmotoren stod. De gamle remskiver i loftet er stadig tilgængelige, ligesom essen kan gøres brugbar. I årene 1. maj 1847 til 1. maj 1863 var Jens Kristian Jensen gårdsmed i Ravning, og første lejer af smedien blev Hans Jepsen 1. maj 1863 til 1. maj 1871. Sidste lejer af smedien var Mads Madsen til 1. november 1897, hvor Isak Isaksen Dupont bliver lejer indtil salget af smedien til selveje for 600 kr. i 1899. Til fordeling mellem bymændene blev 588 kr. 55 øre. Skødet kostede 7 kr. Den sidste smedemester i Ravning blev Kaj Kristiansen 1934-1974. Ved åbningen af "Vandel-banen" i 1897 (lukket 1957) håbede mange, at Ravning blev en slags lokal hovedstad.

Der har ikke været egentlig hjemmebrygning af øl på gårdene i Ravning, man var meget mådeholdende, dog fik man en dram ved det årlige "Gåsegilde" mortensaftens (bylaugmøde) i november, hvor regnskaberne blev gjort op over sakt af Møgelmosen (umatrikuleret fællesmose), Kirkemose tørv og jagt. Derfor kan årgangsøl 2004 måske kompensere for længslerne, den blev sat i stød december 2003, februar 2004 på køl for modning, tappet 4. november 2004. En Smedeøl med slaw i!

Ravning smedies fremtidsønske er at bevare/genskabe smediens karakteristiske træk og kulturhistoriske fortælleværdi og mindet om tidlig industriel produktion, samt formidle Ravning områdets naturmiljø.

Ide og layout til øllen er skabt af Folmer Troelsen, Bredstenlund.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.033 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her