Logo

Côte Rôtie

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Betyder den "stegte skråning". Er et fremragende vindistrikt i det nordlige Rhône, hvor der fremstilles en rigtig "herrerødvin" af Syrah-druen. Vinen kan (og skal) gemmes en del år, inden den drikkes.

 

Côte Rôtie er det nordligst beliggende område i det nordlige Rhône. Det oprindelige vinområde ligger på meget stejle skrænter ned mod Rhône-floden. Solen bager ofte ubarmhjertigt og Côte Rôtie betyder da også den "ristede skrænt" og der er altså noget om snakken.
Der har været dyrket vin her i mange år. Nogle mener, at grækerne introducerede vin i området ca. 600 år før vores tidsregning. Andre mener, at det var romerne i det første århundrede – måske mere sandsynligt, da byen Vienne ikke så langt derfra var en romersk hovedby.
Côte Rôtie har haft sine op- og nedture som så mange andre vinområder. Men siden 1970’erne har det været én lang optur for Côte Rôtie, drevet af især et firma E. Guigal. Guigals satsning på kvalitet i området, har fået andre producenter til at blomstre op og i dag er langt de fleste vine af superkvalitet. Successen har dog også betydet, at nye vinmarker er blevet anlagt og disse ligger ikke alle på skråningerne men på mere fladt land, hvilket ikke giver så koncentrerede vine.
Côte Rôtie er blandt de bedste vine i hele Rhône-området. Der produceres ca. 100.000 kasser vin om året – mindre end mange slotte i Bordeaux-området. Vinen er udelukkende rød og fremstilles først og fremmest på Syrah men der må tilsættes op til 20% af den hvide drue Viognier. De fleste kvalitetsproducenter anvender dog typisk aldrig mere end 5%.
Vinene er meget intense og kraftige og med en bred duftvifte. De bedste kan sagtens holde i 10-30 år alt efter årgang.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.107 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her