Logo

Gigondas

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vinområde i det sydlige Rhône i Frankrig. Har sin egen Appellation Contrôlée. Vinene er typisk Grenache og/eller Syrah domineret og er kraftige og velsmagende. Sammen med Châteauneuf-de-Pape er det det bedste område i det sydlige Rhône, men i modsætning til Chateauneuf-du-Pape kan vinene i Gigondas stadig fås til en fornuftig pris.
Châteauneuf-du-Pape
Det bedste vinområde i den sydlige del af Rhône-området. Opkaldt efter ruinerne af pavernes sommerresidens (Chateauneuf-du-Pape = Pavernes nye slot). De bedste producenter fremstiller fremragende vine på op til 13 forskellige druer. Det er dog Grenache, Syrah og Mourvedre, der dominerer. De bedste vine er mørke og kraftige og har en lang holdbarhed.
Der fremstilles også i mindre grad ganske udmærkede hvide vine.

 

Landsby i den sydlige Rhônedal. Giver navn til appellation, der i princippet niveaumæssigt befinder sig mellem Côtes du Rhône Villages og Châteauneuf-du-Pape.

 

Gigondas kom for alvor på vinkortet, da det fik egen appellation i 1971. Indtil da var Gigondas blot en af mange mindre kommuner i det sydlige Rhône. Den charmerende by ligger ved foden af Dentellerne og mange af de bedste vine kommer fra skråninger bag byen. Der bliver først og fremmest produceret rødvin i Gigondas. 93% er rødvin og 7% er rosé. Der er dog også en mindre del hvidvin, men altså ikke nok til at indgå i statistikken.
Grenache druen er dominerende og udgør mellem 65-80% af de fleste vine. Syrah og Mourvedre er dog blevet hyppigt tilplantet de senere år og udgør en større og større andel. Der er enddog specialcuveer, der udelukkende er fremstillet på f.eks. Syrah.
Gigondas bliver ofte sammenlignet med Chateauneuf-du-Pape. Og der er dog også visse ligheder. Bl.a. er hoveddruerne de samme. Men Gigondas har et køligere mikroklima end Chateauneuf-du-Pape og høster normalt et par uger senere. I år hvor vejret de sidste uger er godt, får man en fantastisk høst – er vejret ikke godt, bliver vinen mindre god. Men kvaliteten af druerne er generelt set rigtig god i Gigondas hver år.
Desværre er produktionsmetoderne meget forskellige i området. Der er stadig mange, der slet ikke er fulgt med tiden og laver vinen i mugne kældere med forældet udstyr. Det giver "sløve" og uinteressante vine. Men der er til gengæld også mange, der fremstiller fremragende vine – både på traditionel vis med lagring i store foudre og på moderne vis, hvor vinen lagre i små egefade.
En Gigondas vin er kraftfuld, robust og med en "grov" stil. Den varierer mindre i stil end en Chateauneuf-du-Pape. De fleste vine udvikler sig i 5-7 år og kan i gode år lagre i 15 år. De passer godt til det danske efterårskøkken med lidt kraftfulde kødretter. Pris/kvalitetsmæssig får man meget for pengene. En god Gigondas fås til under 100 kr. flasken, mens specialcuveerne er lidt dyrere.

 

Kilde: Vinsiderne.dk og andre


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.019 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken cocktail kan du bedst lide?








Effektiv reklame - klik her