Logo

Hermitage

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Det måske bedste vinområde i det nordlige Rhône. De røde vine fremstilles på Syrah og er meget mørke og kraftige og langtlevende. Også de hvide har god fylde. De fremstilles på Marsanne og Rousanne og kan også være meget holdbare.

Vinområdet Hermitage ligger ved byerne Tain l’Hermitage (den østlige Rhônebred) og Tournon (den vestlige Rhônebred). Størstedelen af vinmarkerne ligger på tre høje bag Tain l’Hermitage og er et imponerende syn. Det er ikke svært at forestille sig, at de stejle sydvendte skrænter kan fremstille nogle af verdens allerbedste vine. Har man mod på det, skal man gå en tur op på toppen af Hermitage, hvor der ligger et lille kapel. Der er en fantastisk udsigt derfra og samtidig får man dagens motion…
Hermitage’ vinhistorie er lang og med mange myter. Der har været dyrket vin siden år 500 før kristus, hvor grækerne plantede vinstokke. I det 13. århundrede søgte en korstogsridder ved navn Gaspard de Stérimberg tilflugt på toppen af Hermitage for at pleje nogle sår, han havde fået i krigen. Senere byggede han et lille kapel, hvor han boede ensomt. I dag er kapellet rekonstrueret og hylder St.-Christopher og er ejet af Jaboulet familien, der kalder deres bedste røde Hermitage for "La Chapelle" og den hvide Hermitage for "Chevalier de Stérimberg". Ironisk nok er vinmarkerne rundt om kapellet ejet af Jaboulet’s konkurrent, Chapoutier.
I det 19. århundrede var Hermitage Frankrigs dyreste vin – dyrere end 1. Cru vine som Château Lafite eller Château Haut-Brion fra Bordeaux. Og den hvide Hermitage var dyrere end den røde. I samme periode blev en del Hermitage-vin i øvrigt sendt til Bordeaux og iblandet den gode Bordeaux-vin for at give farve, styrke og struktur.
I dag er vinene også blandt de dyreste. Nogle af dem kan betegnes som "kultvine" – de fremstilles i høj kvalitet og begrænsede mængde og det får priserne til at stige.
Der fremstilles både rød og hvid Hermitage. Den røde fremstilles på Syrah, men der må tilsættes op til 15% af de hvide Marsanne og Roussanne druer – det sker dog sjældent. Den hvide vin fremstilles først og fremmest på Marsanne, men Roussanne er ved at få mere og mere indflydelse. I modsætning til andre områder i det nordlige Rhône har det vindyrket areal været konstant i Hermitage og man har undgået udvidelser med "dårlig" jord. Der dyrkes vin på 130 ha. De bedste marker er de, der ligger direkte mod syd og med den stejleste skråning. De bedste vine kommer fra parceller som Les Bessards, l’Hermite, Le Méal og Les Greffieux. Og selv om de fleste vine er blandingsvine fra mange parceller findes der også "enkeltmarksvine" som Delas Freres’ Les Bessard og Chapoutier’s Le Méal og l’Hermite. Disse vine hører til blandt de bedste og dyreste.
De røde Hermitage er vine med stor krop og fylde og med megen tannin. Helt unge er de næsten sorte og temmelig utilgængelige. De lagrer godt og alt efter årgang og kvalitet kan de holde 10 - 40 år. Nogle gange mere…
De hvide er fyldige og krydrede og med en duft af nødder og ferskner. De er også holdbare og kan nemt klare 10-15 år. De kan blive lidt sherry-agtige, når de bliver meget gamle.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 1.610 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her