Logo

Temperatur

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den rigtige temperatur
For at kunne nyde vinen fuldt ud, er den rigtige serveringstemperatur vigtig. Desværre bliver mange rødvine drukket for varme og for mange hvidvine for kolde. Jo koldere en vin er, desto færre smagsnuancer er der i vinen. Hvis vinen er for kold "dør" den og maskerer både de gode og dårlige sider ved vinen.
På den anden side skal en vin heller ikke drikkes for varm. Hvis den er over 20°,  kan nogle af duftene forsvinde for hurtigt og noget af alkoholen ligså!
Den meget generelle tommelfingerregel for serveringstemperatur er, at jo yngre og simpel vinen er, desto køligere skal den serveres og jo ældre og kompleks vinen er, desto varmere bør den være, når den serveres. De anfalelsesværdige serveringstemperaturer er:
8 - 9° : Lette hvide og mousserende vine
10 - 11° : Tungere hvide og mousserende vine (Champagne)
12 - 13° : Fyldige hvidvine (Chardonnay, Bourgogne), Årgangs Champagner og de bedste, søde dessertvine (Sauterne, Eiswein).
14 - 15° : De lette, unge rødvine som Beaujolais, almindelig Pinot Noir.
16 - 17° : Unge, indholdsrige rødvine som Bourgogne, St. Emilion, Pomerol, Chianti, Barbaresco.
18 - 19° : Tunge, fyldige og modne rødvine som Rhône, Bordeaux Grand Cru Classé, Barolo, Rioja Gran Reserva.
For at opnå den rigtige serveringstemperatur kan følgende anvisninger benyttes:
Hvidvin skal køles langsomt ned i et køleskab. Som alternativ kan anvendes en isspand med isvand i. Chok-køling i fryseren skal undgås – især for bedre vine, da det kan ødelægge nogle smagsstoffer.
Rødvin, som kommer fra en kølig kælder, skal langsomt bringes til serveringstemperatur, f.eks. ved at stille den i det lokale, hvor den skal nydes. Det er kun barbarer, der stiller vin på radiatoren!
I øvrigt er det en god idé, at vinen bringes til en temperatur, som er 1-2° lavere end den serveringstemperatur, den skal nydes ved. Det skyldes, at vinen hurtigt bliver varmere både i flaske og glas.
Der findes flere gode vintermometre, som kan måle den nøjagtige vintemperatur. Hvis man investerer i et sådant, skal det være et af dem, man stikker ned i flasken. Lad være med at købe de termometre, der sidder uden på flasken. De måler i bedste fald kun flaskens temperatur og ikke indholdet
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.517 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her