Logo

Cossart Gordon Malmsey Madeira 1920

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Oprindelse: Portugal, Madeira

Type: Sød hedvin, 21 %vol.

Drue: Malvasia

Pris over 1000

Drikkes: til 2050+

 

Den bedst kendte af alle Madeiras druer er malvasia (malmsey på engelsk), som er en paraply term, der dækker en række forskellige sorter. Langt den mest værdsatte af dem er malvasia cândida, der højst sand­synligt stammer fra Kreta og kom til Madeira i det 15. årh. Druen er notorisk svær at dyrke og kræver en beskyttet, solrig plads eller skal dyrkes tæt på havet, hvor druerne skrumper ind, næsten til rosiner, før hø­sten. I løbet af den anden halvdel af det 18. årh. skrev Francis Newton (tidligere partner i firmaet Cossart Gordon) hyppigt til sine London-partnere og klagede over manglen på vine på malvasia. Malvasia cândida blev efterfølgende decimeret af skimmel i 1850'erne og blev ikke omplantet efter vinlusen 30 år senere. I slutningen af det 20. årh. var den uddød, bortset fra nogle få vinstokke, der vokser på Fajã dos Padres på øens sydside.

Cossart Gordon's Malmsey 1920 omtales af Noel Cossart (partner i familiefirmaet og forfatter til Ma­deira, the Island Vineyard) som den sidste årgang, der blev lavet på malvasia cândida, som han beskriver som den "ægte malmsey«. Efterfølgende er malmseyer ble­vet lavet på malvasia babosa (lazy malmsey), malvasia fina, malvasia roxa og den såkaldte malvasia de Säo Jorge, en produktiv drue, som aldrig officielt er blevet identificeret som malvasia.

Denne vin har en gulbrun-grønlig farve og en par­fumeret, blomstrende frodighed, som identificerer den som ægte malvasia. Den har en næsten perfekt balance, og dens karamelliserede fylde opvejes af ka­rakteristisk, markant syre. RM

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her