Logo

Fad

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Et fad anvendes til opbevaring og modning af vin. Det er oftest lavet af egetræ, men kan også være andre træsorter. Størrelsen på fadene varierer meget fra område til område, men det mest kendte er nok Barrique’en fra Bordeaux på 225 liter. Nedenfor gengives nogle af navnene på fadene samt hvor de oftest anvendes:


Banel - 188 liter (Californien)
Barrique - 225 liter (Bordeaux og mange andre steder)
Butt – 500 liter (Sherry)
Feuilette – 136 liter (Chablis)
Foudre – 1.000 liter (Alsace, Rhône)
Fuder – 1.000 liter (Mosel)
Halbstück – 600 liter (Rhein)
Pièce – 212 liter (Beaujolais), 228 liter (Bourgogne), 200 liter (Champagne)
Pipe – 530 liter (Portvin)

 

Tønde af træ, hyppigst egetræ. Almindelige størrelser går fra 225 liter til flere tusinde liter. Når vinen fadlagres, afgives smagsstoffer og garvesyre til vinen. Virkningen er tydeligere jo yngre fadet er, og vinen påvirkes selvfølgeligt også mere jo længere fadlagringen varer.

 

Kilde: Vinsiderne.dk og andre

 

Facebook
Opret din egen Drinksbog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.362 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken cocktail kan du bedst lide?