Logo

Grand Marnier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grand Marnier

- likøren der er nr. 1 til pandekagerne
Smagen af visse middagsretter er så forankret i vor sjæl, at vi straks rynker på næsen, hvis vi noterer, at der er brugt andre ingredienser. En af disse retter er desserten Crêpes Suzette, de tynde pandekager som på gode restauranter tilberedes på pande ved bordet med appelsinsaft, mandler, sukker og så flambering i Grand Marnier.


Grand Marnier er Frankrigs mest eksporterede orangelikør. Men den adskiller sig fra andre likører ved, at udblødning og destillation er sket med brandy og cognac. Familien Marnier-Lapostolle fik ideen til denne likørvariation i slutningen af 1800-tallet, dels fordi den selv ejede et cognacslot - Chateau de Bourg dels fordi den ønskede at fremstille en likør, der adskilte sig fra mængden af Triple Sec-produkter på markedet.


Men hvis likøren skulle baseres på cognac, skulle orangesmagen også være af særlig karakter. Under et besøg i Caribien faldt familieoverhovedet Louis-Alexandre over den bitre orangefrugt på Haiti, Citrus Bigaradia, som han faldt velegnet til formålet. Han var godt klar over, at dens oprindelige grosted var på den anden side af kloden, nemlig i Kina. Men via opdagelsesrejsende - og senest Columbus - var den ført vestpå og plantet her.

I dag dyrker Grand Marnier sine bitre oranger i egne plantager. De tørres og skallerne sendes i store sække til produktionsstedet Neauphle-le-Chateau sydvest for Paris. Her bliver skallernes aroma- og smagsstoffer udblødt med brandy og redestilleret. Derefter tilsættes sirup og diverse hemmelige urter samt cognac af forskellig kvalitet, alt afhængig af hvor fornem en likørblend, man ønsker at fremstille.

For Grand Marnier har en hel serie. Den billigere gule, den bedre røde og så to ekstraordinære blends i anledning af Grand Marniers henholdsvis 100- og 150-års firmajubilæer. Jo ældre, jo større indhold af ædel cognac fra Petite og Grand Champagne-områderne. Og det kan smages. Cognac-tilsætningen giver Grand Marniers likører en særlig karakter, en forunderlig dybde blandet med den eksotiske bitre pomerans.

........................................................................................................................

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (16 stemmer)
Siden er blevet set 12.110 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1133613-12-2014 11:17:28 drikkeABC
Kære Christine - tak for rådene som vi nu har forsøgt at følge.
1133713-12-2014 04:12:40 Christine Marussen
Teksten er lidt kompakt, lang og med så lille skriftstørrelse, at den er besværlig at læse. Man kan krydse af i "gem denne opskrift.." Hvorfor en opskrift??? Jeg synes der skulle være en opskrift på pandekagerne/crepes suzette. Jeg tror faktisk det skulle have været en halvsur smiley ;-)

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Mette Frederiksen dømmes skyldig i Minksagen?


Effektiv reklame - klik her