Logo

Hunderose - Rosa canina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
vildt­voksende buskrose, op til 3 m høj med overhængende vækst. Som haveplante nøjsom; trives dog bedst i ikke for fugtig, lun jord. Be­skæres yderst varsomt. Hundero­sens hyben er meget rige på C-vita­min, der ikke ødelægges i større grad ved tørring. Hybenpræparater­ne kan derfor virke forebyggende mod vitaminmangelsygdomme,f.eks. skørbug.
 
De lyserøde blomster kommer i slut­ningen af maj og har 5 kronblade. Frugtknuden (hybenet) udvikles i løbet af sommeren og bliver ved modning lakrød. Navnet hunderose skyldes, at planten førhen blev betragtet som et middel mod hunde­galskab. Her skulle rødder koges og afkoget indtages slurkvis. De røde kronblade, udtrukket på alkohol, er blevet indtaget mod blod­sygdomme, mavebesvær og hjertelidelser, og et udtræk af roser blan­det med lavendel blomster er brugt ved sårbehandling. De modne hyben foretrækkes af de fleste som krydderi på snapsen. Frugterne skæres igennem og overhældes derefter med spiritus. lad det stå i mindst en måned, hvorefter drikken filtreres. lad derefter drikken lagre i mindst 4 uger. Resultatet er en duftende og gylden let syrlig / sød drik.
NB: En såkaldt hybenkradser har intet med hyben at gøre. Det er et alkoholisk udtræk, som blev fremstillet i Middelalderen og som fik navn efter den oldgræske læge Hippokrates.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.342 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1150022-10-2014 12:05:30 Tove Guldager Nissen
Som barn tørrede min mor de modne hunderoser i ovnen. Hvad hun derefter gjorde når de skulle tilberedes, ved jeg ikke. Vi fik det serveret som hybensuppe med brødterninger på!

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her