Logo

Husbryggeriet Jacobsen i Valby

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
- Carlsberg vågner mens udviklingen eksploderer
Allerede omkring år 2000 begynder efterspørgslen efter de første pionerers øl at eksplodere, og der tegner sig et marked, som virker umætteligt, så ingen af de små bryggerier kan følge med efterspørgslen. Interessen for kva­litetsøllet overgår den vildeste fantasi, og selv Carlsberg begynder at vågne. I år 2000 tager Carlsberg initiativ til sit ambitiøse øludviklingsprojekt "Semper Ardens", som i år blev videreført i nye rammer i "Husbryggeriet Jacobsen". Man var klar over, at man havde sovet i timen.
Valgsproget "Semper Ardens" er latin og betyder" altid brændende". Ordene dækker Carl Jacobsens krav til arbejdet med øllet og den ild, der altid gerne skulle brænde i brygmestrenes hjerter. Med Semper Ardens projektet fik en række brygmestre fra Carlsberg sammen med nogle af Danmarks førende gastronomer den ambitiøse opgave at udvikle øllet og øllets sam­spil med maden. Formålet med udvik­lingsprojektet var at skabe en række øl, som hver for sig repræsenterer det ypperste inden for ølbrygningens kunst, og som samtidig egner sig fortrinligt til finere og kompleks madlavning. Brygmestrene har fra starten haft frie hænder til at udforske ølkategorien og mulighed for at gå i Carl Jacobsens fodspor og videreføre hans syn på skønhed, kunst og ølbrygning.
Brygmestrene håndbryggede først 50 liter øl på Carlsbergs pilotbryggeri i Tappernøje. Kokke blev inviteret til smagsprøver, og herefter blev øllet til­passet efter samstemmende anvisnin­ger. på pilotbryggeriet blev øllet hånd­brygget, håndtappet og håndetiketteret. I år 200 I valgte Carlsberg at videreføre Semper Ardens projektet ved at lancere produkterne i en noget større skala. Fem af de i alt ni Semper Ardens øl, som har set dagens lys siden starten, bliver nu videreført i "Husbryggeriet Jacobsen". Det drejer sig om Abbey Ale, IPA First Gold, Winter Rye, Criollo Stout og Christmas Ale.
Der er tale om godt solidt håndværk fra det gamle bryggeri. Med den første i serien, "Abbey Ale", viste Carlsberg for alvor, at de kunne brygge andet end konsum øl. Der var tale om en rigtig belgisk inspireret munkeøl på 7,3%. En herlig mørk overgæret og ufiltreret øl brygget af fire slags malt, saazerhumle og sukker med et tydeligt strejf af sol­bær.
Skal jeg imidlertid fremhæve en enkelt øl fra serien må det blive "Semper Ardens Winter Rye" på 6,5% Val. Det er en spændende anderledes øl, brygget på rug, som jo er en af grundstenene i det danske måltid. Faktisk findes der ikke ret mange rugøl rundt om i verden, så det var befriende, at Carlsberg turde lancere en så speciel øl. Den let uklare, kobberfarvede øl er brygget på tre forskellige slags rugmal­te samt lys pilsnermalt og lidt brygsir­up.
Brugen af vinterrug giver øllet en karakteristisk duft, der løftes af et frisk strejf af citrus fra den amerikanske Cascadehumle. Den fyldige og tørre smag skyldes den lyse pilsnermalt og den almindelige rugmalt. Karamelrugmalten bidrager med en diskret sødme. Chokoladerugmalten sørger for, at der er balance mellem de to indtryk. Eftersmagen har en blom­steragtig humlekarakter. En god ople­velse på en råkold efterårsdag.
Facebook
Opret din egen Drinksbog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.509 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken cocktail kan du bedst lide?