Logo

Perikum - perikon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Drinks billede
prikbladet pe­rikum, Hypericum perforatum. (Hy'pericum): slægt af urter og halvbuske af peri­kumfamilien med ca. 300 arter, hvoraf 7 i Danmark. Har kvaste af gule blomster med 5 bæger- og 5 kronblade samt mange støvblade, vokset sammen i tre bundter. Bla­dene er modsatte og helrandede med gennemskinnelige prikker.
Ud­træk af nogle perikumarter anven­des som bitterstof i snaps. Alminde­ligst er prikbladet perikum og kan­tet perikum.
 
En perikonsnaps gavner fordøjelsen og er en af de fore­trukne snapseurter. De bristefærdige gule blomsterknopper høstes i juli/august. Hvis man klemmer en sådan blomsterknop mellem fingre­ne, kommer der en blodrød farve frem. Denne farve opleves allerede i snapsen efter 4 dage, hvor smagen allerede er let krydret.
Iflg. legenden blev perikon til, da Johannes Døberen blev hals­hugget, og hans hoved ramte jorden. Den røde farve antog man førhen som et tegn på, at planten var sårhelende, og i dag bruges den stadig i sårsalver.
I Tyskland har man kunnet købe sårolie (Johannesol) på apoteker. I dag er planten også en anerkendt lægeurt, der kan forebygge og mildne depressioner.
NB: Undgå at indtage for megen perikonsnaps, da urten indehol­der stoffer, som kan få huden til at blive overfølsom over for sollys.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.703 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken cocktail kan du bedst lide?








Effektiv reklame - klik her