Logo

Øl "OpenAle"

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

20 ltr. - 6,1% abv. (mæskeeffektivitet = 70 %)
 
5,00 kg. Pale Ale malt
0,75 kg. Karamel malt (Cara 120 EBC)
0,15 kg. Ristet byg (Roasted Barley)
0,10 kg. Byg, umaltet (korn)
16 g. Bitterhumle - 60 min.: Pilgrim humle (11,8% )
14 g. Bitterhumle - 45 min.: Williamette humle (6,6% )
14 g. Smagshumle - 30 min.: Williamette humle (6,6% )
15 g. Aromahumle - 10 min.: Williamette humle (6,6% )
15 g. Safale S-04, tørgær
120 g. Rørsukker
 
Afvej ingredienser og vals malten
Opvarm 15 ltr. vand til 75°C.
Tilsæt malten under omrøring.
Temperaturen i mæsken (=vand og malt) skulle nu gerne være omkring 68°C.
Hold mæsken ved 68°C i ca. 60 min.
Rør jævnligt i mæsken, så temperaturen holdes jævnt
Forbered/klargør si-karret (F.eks. en spand el. lign med hane, foret i bunden med halm der virker som filter. Brug alternativt et finmasket dørslag el. lign.)
Separer urten (=alt det flydende) fra masken ved hjælp af si-karret - undgå at splaske (ilte) urten for meget
Eftergyd masken (efterskyl) med ca. 15 ltr. 75-78°C varmt vand, således at den samlede urt mængde bliver omkring 21-22 ltr.
Bring urten i kog (uden låg!) og vent på at skummet forsvinder (=HotBreak)
Tilsæt Bitterhumle (16 g. Pilgrim humle (11,8% ))
Efter 15 min.: Tilsæt Bitterhumle (Williamette humle (6,6% ))
Efter 30 min.: Tilsæt Smagshumle (Williamette humle (6,6% ))
Efter 50 min.: Tilsæt Aromahumle (Williamette humle (6,6% ))
Kog videre i 10 min.
Køl urten hurtigst muligt - f.eks. i vandbad (under låg af hensyn til bakterier m.v.)


OBS: Straks kogningen er afsluttet - skal alle materialer som urten/øller kommer i
kontakt med, være 100% rengjorte og desinficerede - skold evt. redskaber og
gæringsbeholdere med kogende vand!
Straks urten er under 30°C  overføres den til en egnet gæringsbeholder eller gærespand.
Plask gerne med urten så den iltes
Strøg tørgæren ud på overfladen i et jævnt lag og vent 15 min. Husk - luk beholderen!
Ryst forsigtigt gæringsbeholderen og påmonter gærrør el. lign.
Lad øllet stå til gæring i ca. 7 dage ved 20°C
Omstik (overfør) evt. øllet til anden gæringsbeholder efter 7 dage - derved bliver øllet klarere i både udseende og smag
Lad øllet stå endnu 7 dage
Tilsæt 120 g. rørsukker og omrør forsigtigt til det er opløst.
Fyld øllet på rengjorte flasker og lad dem stå til 'eftergæring' i ca. 10-14 dage ved
20°C . Derved dannes der kulsyre i øllet.
Køl øllet ved ca. 5°C  i mindst én uge.
Skål!

Ølbrygger Martin Rantzau

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Drinksbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.186 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?




Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her